Аквафууд ЕООД е семеен бизнес, основан през 2008г. в България, с помоща на финансиране и напътствия от Европейски фонд за морско дело и рибарство. Ние сме екип от отдадени професионалисти в сферата на морските дарове, специализирани в производството на живи миди. За да Ви предоставим възможно най-качествената услуга използваме иновативната норвежка технологогия SmartFarm. Нашата мидена ферма се намира в Черно Море, България, разположена по бреговете на Равда и Несебър. За нас, морските дарове са храната на бъдещето. Тя е устойчива, хранителна, достъпна и неверояно вкусна.
Ние отглеждаме черни морски миди от вида (mytilus galloprovincialis). В сравнение със сините морски миди, те имат по-голям рандеман и са с по-нежна текстура и отличителен вкус. Техните черупки са по-здрави, което ги прави по-издръжливи по време на транспорт. Те предпочитат по-топли климати и разкриват своите отлични качества през лятото, преди техния размножителен период. Рандемана на мидите варира между 20-30% в зависимост от сезона. Ние предлагаме живи миди, които са подходящи за термична обработка, замразяване, консервиране и всякаква друга последваща обработка.
Свържете се с нас и опитайте! В лятно време можем да предоставим мостри при запитване
Нашата производствена база се намира в България, община Бургас, село Равда. Мидите растат върху SmartUnits – мрежа от въжета, провесени на плаващи тръба и буйове. По време на размножителния сезон, новоизлюпените миди се закачат за мрежата. Отнема им две години за да узреят и да достигнат нужния размер. В нито един етап от производството не се използват консерванти, стабилизатори или подобрители. Така полезните съставки на тази аквакултура се съхраняват, а мидите остават изцяло натурални.
По време на различните етапи на развитие на мидите, нашият кораб често посещава мидените мрежи. На всяко посещение, мидените мрежи са изчетквани с роботизирани четки, прикрепени към кораба, за да почистят мидите от естествени хищници като рапани и раци. Те оптимизират плътността на мидите за да увеличат техния рандеман и размер.
Веднъж узрели, вече са готови за прибиране. За да събере мидите, нашия кораб използва четките си за да отделим мидите от мрежите. След това, мидите се изпомпват върху конвейр. Там те се измиват, почистват и сортират.
За повече информация за технологията, може да посетите уебсайта на нашите партньори: https://www.smartfarm.no
Основната ни цел е да осигурим, че мидите ни покриват и надхвърлят Европейските стандарти за качество и безопасност на храните. За да постигнем това и да доставим най-добрия възможен продукт за Вас, се осланяме на следните ключови фактори:
Нашата локация предлага идеални условия за култивиране на миди от най-високото качество, по устойчив и отговорен начин.
Ние редовно правим изследвания на качеството на водите и безопасноста на храната със съдействието на лицензирани лаборатории и в съответсвтие с Европейските изисквания и регулации. Това е списък с неща за които проверяваме:
Резултатите от тези тестове се изпращат и удобряват от Басейнова Дирекция „Черноморски район“ – Варна.
Преди да опаковаме и изпратим продукта ни, нашия екип от професионалисти, обучени в Codex Alimentarius и принципите на HACCP извършват една последна проверка на качеството на място. Това включва ръчното отделяне на миди с дефекти като лоша миризма, счупени, деформирани или отворени черупки, обезцветено месо и недостатъчен размер (поне 4.4см размер на черупката).
1.Разрешително за ползване на воден обект № 02360008
от 27.11.2008год., издадено от Министерство на околната среда и водите, изменено с Решение № 852 от 12.10.2011г.; Решение №1055 от 20.02.2013г.; Решение №1317 от 21.03.2014г. и Решение №121 от 16.11.2016 на Басейнова дирекция черноморски район (БДЧР) – Варна.
2.Удостоверение
с изх. №418 от 23.03.2009г. издадено от Изпълнителна агенция рибарство и аквакултури (ИАРА) към Министерство на земеделието и храните за вписване в Регистъра на лицата, които развъждат и отглеждат риба и други води организми в обект Мидена ферма „АКВА ФУУД” по партида №02100025.
3.Удостоверение за регистрация на район за отглеждане на молюски № М-02-15/ 17.10.2013 год.,
за животновъден обект с ветеринарен регистрационен № 82380020, издадено от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Бургас към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) при Министерство на земеделието и храните (МЗХ)
4.Удостоверение за регистрация на обект за производство на храни № 205
от 30.10.2014г. за обект Мидена ферма за добив и експедиционен център за култивирани черноморски миди, издадено Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Бургас към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) при Министерство на земеделието и храните (МЗХ), в съответствие с Регламент (ЕО) 852 / 2004, Регламент (ЕО) 853 / 2004 под рег.№BG0214012 за група храни В- риба, рибни продукти и други морски продукти.
Ако имате допълнителни критерии и изисквание към нас, не се колебайте да се свържете с нас .
Отдадени сме да бъдем гъвкави в доставните договорки, спрямо високите изисквания на нашите партньори.
След потвърждение на една поръчка, можем да съберем, опаковаме и изпратим нашия продукт на следващия ден. Обикновено опаковаме продукта ни в пластмасови гаци с различни размери. Винаги слагаме малко повече миди, тъй като те губят малка част от теглото си във вода, докато достигнат своята дестинация. Друга възможност е да запечатаме мидите във вакуумиран пакет със солена вода. По време на транспорта, държим мидите в охладените камери на нашите хладилни камиони. След събиране, мидите имат 6 дневен срок на годност.
За допълнително информация, не се колебайте да ни потърсите чрез формуляра в дъното на страницата
*Забележка – В редките случаите на неблагоприятни метерологични условия, събирането на миди може да бъде отложено с няколко дни.
През 2019 година, открихме нова подводна изба! Нашето вино отлежава в дъното на морето, омекотявайки неговите тръпчиви танини и изглаждайки неговите вкусове.